Monday, 31 December 2012

A new year begins...

Ya Allah...I cant believe its been a year! I still remember during January 2012, i take my first semester examination for my degree session..now on 8th January 2013 i will take for the second last semester examination before i left for industrial training. Wow!...

Terlalu banyak cabaran dan perubahan dialami pada tahun nih, so for the next year, which is tomorrow, lebih banyak lagi cabaran dan perubahan harus kita tempuh...Are you ready? me ready? So, I guessed it been a good year....I must say yes!!!

Actually I am so blessed with so much love, so much kindness and goodness around me, that i can only hope 2013 will be as equally generous.  Its time to me to prepare for a brand new year...such as to make decisions, to stick on resolutions and loads of exciting possibilities to look forward to.  I must be totally ready.  

Jadi, bila I imbas balik perkara yang I buat during the rest of this year, terlalu banyak...banyak..suka, duka, seronok, sedih, gembira, merajuk, sakit, mengantuk, ketawa, malu, marah, bangga, kelaparan, menyampah, excited, blurr, lost, terkejut, teruja, terkesima, kepenatan...dan banyak-banyak lagi..

Salah satu moment yang I tak boleh lupa, pada awal tahun yang lalu. I dilantik untuk jadi ketua program untuk satu program kebajikan, I memang tak layak actually, sebab I rasa ramai lagi yang sesuai, tapi bila think about responsibilities, if peoples choose you, and majority choose you, you must hold it until be a arang, senang cakap macam genggam bara api biar jadi arang lahhh, Alhamdulillah event itu berjaya atas sokongan semua.  Bagi I itu satu pencapaian pada tahun ini.

Kemudian, ada lagi satu, tentang program lawatan ke Penang, pada permulaan rasa seronok, pertengahan dah nampak goyah, dan akhirnya bergoncang, until now, bagi I, personally kes ini tetap tak habis lagi.  Dan I harap sangat tahun 2013, akan mengembalikan kawan-kawan kelas I yang macam dulu...yang macam event kebajikan dulu...helping each other, kerjasama, sepakat membawa berkat dan lain-lain, tapi bagi I kawan-kawan kelas I tetap the best, cuma biasa la, kerana nila setitik rosak susu sebelanga...apa-apa pun...the truth is, I love my classmate!

Dan hari ini, I tak sangka sangat, A datang jugak JB, setelah 6 tahun kami berkawan, he meet my mom...I ingat kita dah tak ada apa lagi, lepas 2weeks yang lalu, this ones, kejutan yang paling besar dalam hidup I, because, seriously A ni macam tak gentleman sangat, dia suka gila pada games, dia macam anti perempuan (macam orang frust), dia macam anti-sosial, sedangkan dah nak masuk tahun (2013) ke 7  berkawan, i still macam tak kenal dia... ahahah...Apa-apa pun, i appreciate sangat dia datang sini,..mungkin ada kisah seterusnya... jeng..jeng..jeng...i just wish all the best for this new year coming...

Last but not least, I harapkan yang baik-baik untuk tahun 2013 yang akan datang esok, doakan yang terbaik untuk diri sendiri, ibu bapa, family, guru-guru dan pensyarah, kawan,kawan dan semua sekali. In shaaa Allah.

"New year begins with new stories of every one's life, so..ouhh my dear "New Year", Please write my love story :D


Saturday, 29 December 2012

Lagu-lagu Cinta Melayu

Cinta ini, kupersembahkan setulus hati kasih, kepadamu....seandainya..engkau mengerti, hanya kau yang ku miliki, dalam hidupku- Misha Omar...One of my favorite love songs, tak berapa ingat tajuk lagu, tapi seriously I suka...sebab ingatkan I pada A. (dah macam filem Istanbul aku datang).

Cinta terpisah ruang waktu..tetap cinta bersatu dalam hatiku. walau raga tak mungkin bersama..kuyakini hati kan tetap setia-Siti Nurhaliza & Hafiz
(lagu bermain diminda, novel adam dan hawa pun bermain diminda)

Cintaku bukan diatas kertas, cintaku getaran yang sama, tak perlu dipaksa, tak perlu dicari, kerna kuyakin ada jawapnya...-Siti Nurhaliza.(teringat masa zaman sekolah, habis kertas kajang buat surat cinta, letak habuk kapur banyak-banyak)...

Cinta itu boleh diumpakan bagai makan sambal belancan can can can...walau pedas hingga mengalir air mata, masih mahu dimakan jua..-Saiful Apek & Yusry 
(lagu cinta yang funny...mesti tergelak bila tengok)..

Cintaku bukan kerana harta, cintaku tidak kerana paras rupa, sedarilah kasih....,cintaku harap hingga ke syurga, bersama-samamu-Siti Nurhaliza (dibesarkan dengan hidangan lagu-lagu Siti, memang dekat sangat dengan jiwa I)

Cinta ini membunuhku,...bagaimana caranya untuk, meruntuhkan kerasnya hatimu, kusedari ku tak sempurna, ku tak seperti yang kau inginkan....-D'masive (suka dengar lagu macam nih, tapi bahaya sampai membunuh)

Cintaku...tak pernah memandang siapa kamu, tak pernah menginginkan kamu lebih, dari apa adanya dirimu...selalu....-Vanessa Angle & Nicky Tirta (love songs favorite tahun 2012)...


Terlalu kuat penangan Cinta, tapi jaganlah terpedaya.



Sunday, 16 December 2012

Kisah seorang stalker

Sebenarnya I nak update, last entry untuk this year, but I rasa mungkin sempat lagi kot, sebab nanti I dah busy untuk common test, lepas tu kalau cuti revision week, most of my time, habiskan dengan family , cececey family come first punya orang, nak update sebelum tiba 2013 nanti. Sempat, sempat, percaya pada diri okay sempat.

Untuk hari ini, secara over all, I pon tak pasti apa yang I buat, macam banyak buang masa je dari pagi sampai ke petang nih.   

Mula-mula bangun pagi seawal 7.30 pagi, tak senang hati ouh terlajak subuh, tak pe lah sembahyang je  la, dari tak sembahyang lagi dosa bertambah.  Lepas tu terus rasa menyesal, asal la setting jam pukul 6.30 pagi tadi, tak bangun, senang je jari-jemari tekan snooz..snooz..snooz...

Lepas solat, rasa macam nak makan sesuatu, peh lapar seyhhh, ayat di dalam hati, awal lagi ni kalau nak masak, I pun keluarkan bawang merah, bawang putih, halia, cili boh,...tumbuk-tumbuk kasi hancur okay, disebabkan rumah bujang, so jangan  nak mengada sangat nak ada blander...At the same time, I rebus la makaroni, ouuhhh kelupaan I nak inform, untuk menu for breakfast tadi, I masak makaroni goreng. Siap je masak, I terus makan, lapar kauuu, makan je la...bukak tv, tengok kartun kat tv3, langsung tak ambil hati I, kalau totally spies ke, spongebob ke, mickey mouse ke, okay lah, amboi nak kartun disney channel jew, wajib! I bukak la TV9, mesti ada Nasi Lemak Kopi O (NLKO), I dah besar, sesuai sangat tengok program macam tu, membincangkan current issues, sekali I tukar channel, ada budak dari Idola Kecil katanya, dah besar, untuk promote single, entah I pun tak kenal, tengok, tengok, sambil suap makaroni dalam mulut, sedap? umm bolehlah, senang masak, kenyang dah okay lah..tak la sedap sangat macam mak-mak kita masak kan...

Lepas tu, pengacara NLKO, AG (hotfm), Fizo Omar dengan siapa entah lagi sorang, lupa nama dia, baru nak naik, ataupun I yang tak kenal, but dia punya muka familiar...I focus je tengok Fizo Omar nih, dulu, puiii langsung I tak minat dia nih, kalau Rosyam Nor, Ashraf Muslim, Ashraf Sinclair dengan Remy Ishak minat ouuuhh, tapi sejak dia asik berlakon drama, ehh! terminat, mula la buat research pasal dia, muda lagi Fizo nih, apa-apa pun I lagi muda, lepas tu sekarang gossip dia bercinta dengan bakal doktor, huh entah la, I pon tak sure dunia artis ni, kadang-kandang betul, kadang-kadang tidak...duniawi semua nih.

Lepas tu NLKO pun cerita la, issue skandal di tempat kerja, I belum kerja, so macam masuk tak masuk sangat la topik tu dengan I, but I dengar je la, memandangkan nak menjamu mata tengok Fizo Omar tuh, ape hal la ramai sangat perempuan minat kat dia tuh, I pon tak pasti.  tapi hari tu, pernah suatu hari I log in twitter, nama Fizo je naik, dia pun retweet la, tweet peminat-peminat beliau, mungkin banyak sangat, tak terbalas, I pun konon-konon tweet lah dia., dia tak retweet pulak,..ahahah mungkin I tweet benda yang dia tak suka kot, ahahah tak pe la, apa ada kisah....Focus lagi tengok Fizo, okay la macho jugak lah, harap-harap tak player, sebab dia muka baik-baik..ahahah entah.

Kenyang dah breakfast, tutup tv lah, NLKO pun dah habis, I pun bukak la buku Medical Coding, nak siapkan nota yang tergendala semalam, baru masuk chapter Mental Disoder, I dah mengantuk, terbaring diatas comforter, time tuh I rasa dalam pukul 11 pagi, rupanya bukan terbaring, I dah tertidur, sedar dah pukul 12 tengah hari, baru I perasan I tak mandi lagi..Ahahah...

Terus I mandi sebab pukul 12:30 nanti I ada date dengan Awal Ashaari dekat Melodi pulak, awww..ahahah....bukak je tv, Awal dah start bergossip dah, aiishhh camne leh terlambat, kalau dating boyfriend lambat mesti I marah, ...my bad..ahahha...Macam-macam cerita pasal artis, lepas tu digandingkan dengan Mas Idayu, I suka lagu-lagu Mas Idayu, dangdut suka! mesti ke bagitahu, motif?, Melodi hari ini, ada pendatang baru dari Indonesia, Ayu Ting ting, cantik!, cewek nih baru 20 tahun, ada boyfriend, katanya dia setia, lagu-lagu dia pun macam best kot, sebab I ada tengok video clip dia sikit dekat Melodi tadi, memang fresh, dan muda, I suka genre macam tuh, nanti ada masa I search minah nih,..So, if you nak tahu lagi pasal Melodi tengah hari tadi, pergilah tengok kat tonton.com eh...malas nak cerita hal orang.

Lepas tuh, Berita 130 hari ini, amat menyayat hati, tentang issue budak yang ada mental disorder, dia tembak mak dia dulu, lepas tu budak tadika umur 6-7 tahun secara rambang, dan akhinya dia menembak dirinya sendiri.  Tragedi itu meragut 28 nyawa.  Dasyat berita tuh,..dari semalam sebenarnya benda tu berlaku...lepas tu, I solat zohor la, lepas solat, I tengok Nona pulak, sebab ada Angkasawan Negara, eheheh...pengisian Nona hari ini, kurang best sikit kot, tentang fashion week, tentang kasut high heel tuh, entah macam tak best je, cuma best Angkasawan Negara tuh, ahahha...eh! boleh pulak macam tuh,...Lepas tu cerita teater classic "Satay", entah I bukak TV, tapi tak tengok sangat, plan  nak tengok, tapi Adi message pulak suruh I google kan package dia nak pergi Genting,...bila dah switch on laptop, selain dari benda yang di plan, menipu sungguh kalau jari tak gatal google benda lain, ...akhirnya sampai sekarang I masih online,

Buku Medical Coding masih terbuka luas, I cuma pandang, dengan pandangan sepi, tahu pandagan sepi?, ahahah,,,try lah buat pandagan sepi...

Okaylah dah nak maghrib, solat maghrib, mandi..tengok tv lagi...YaAllah apa nak jadi Eja ouuhh Eja!.

Saturday, 15 December 2012

Awkward? so what?

For this lovely morning, i just thinking whether tomorrow could be a good like today, since i still not starting anything instead of subuh prayer, take a shower, sip for my nesvita, and switch on my laptop and just go through my email, Facebook, Likedin and Twitter.  Social Technology really take half of me.

Last 2 days i enjoyed doing this.  We call it as photo shoot.  Actually I really love doing this, since my "gila gambar" friends in UITM Jengka, dear you are not here with me, Amani and Najwa, but thanks to Syira, shes really made my day. Ouhh still not forget Nurin, Effa, Mala, Atie and also Suraya.  We enjoy our treatment sensation.

Nurin also loved taking and posing in the photos, shes so hilarious, you know,  she try to remembered the pose that just doing by celebrities, and me, i also try to memorize how Lisa Surihani and Taylor Swift pose in camera. At the moments all goes well with Syira's Samsung Galaxy Note, Syira just taking a snaps and edit the photos, I always remind Syira, if having pimples here and there on my face, please, please, edit for me.  Of course, all model in magazine is editing what???...Yes I do so.


We housemate, We in Black, day to boicot (peace for Gaza)

Me and syira, since syira wearing "gigi besi" hopefully after 2years wearing it, she will love to be in photos! 
Still  warm up..


Nurin and Me, no motive.

I love this!, awww...

Try testing, model for my own phone.

Me and Nurin, shoot for Remaja magazine.

Love editing like this, old fashion, classic nor vintage. Yes! Vintage!

Suraya has long legs! still no motive.

Peace in different style yawwwss "Y"

Tuesday, 11 December 2012

Good things

Today. Tuesday. December  eleven. two. thousand. and. twelve. fifty. nine. past. twelve. in. afternoon....Selangor holiday..Currently, i listening to my compilation of Taylor Swift songs. now, playing beautiful tragic, it is a one of beautiful songs i heard...beautiful tragic...beautiful tragic....Then,  i just sitting on my comforter, it is such a cold weather today...besides me, an empty cup with tea spoon...another side, my black external hard disc with messy note and text books of record.  Actually i just finished my Record Assignment. such an achievement...

Where I need to start,...i want stop wasting my energy and emotion worrying about imperfections.  Just i want get a turn my life around.  I can plan and start with a list of my greatest achievement and something inspired me. Something new...

I just feel that, i should don't let my own rules will stop me from leading the life that i really want it.  I love to explore foreign things and stay away from negative friends.  We (you and me), as people will be frustratingly right, accept good advice, relax and let life move forward.  We must get pass our own negatively and accept good things are.

Saturday, 8 December 2012

Looking for style..

I am just ordinary girl with simple style, I just wearing something that I feel comfortable and makes me looking good.  Based on the photos of celebrities that I compile, they are inspired me to style just like them, but, but, i never ever looking like them., i am just me.
LoveTaylor Swift  
love Lisa Surihani

Double love Lisa Surihani

love Vanessa Hudgens looks, but I never ever be wearing mini skirt!!!

and me, the same flips flops and pants for two pictures...

Tuesday, 4 December 2012

Novel Review: The Particular Sadness of Lemon Cake

Hello, Assalamualaikum semua, waaaah bestnya hari ini, sebab class hanya ada 1 je, nih pun I dah selamat sampai rumah, siap dah lunch, siap sempat watching Istanbul Aku Datang untuk kali ke tiga.  Haha, mestilah I kan peminat setia Lisa Surihani!

Okay bukan masanya untuk tidur, lagipun I  tak mengantuk sangat pun, jadi I rasa dah tiba masanya untuk I adakan segment baru, ewaaaaah yelah tak kan, nak cerita tentang kisah diri sendiri je, orang pun tak suka nak baca, I must do something different, yang I boleh share dengan you all.

Buat pengetahuan korang, I dah baca novel nih 3 kali, dah lama dah I beli, cuma you know, sebagai student memang tak sempat nak baca, pulak tuh in English, bila tak faham je, kau akan stop sekejap, then continue baca, bila nak baca je for the next chapter, teringat buku-buku academic belum habis baca, terus rasa bersalah, lepas tu stop lagi, then, bila nak mula baca, nak baca balik dari mula.  Jadi, kesimpulanya, bila I dah betul-betul faham dan rasa I need to share something yang baik pada korang, terhasil lah novel review nih.  


Tajuk:  The Particular Sadness of Lemon Cake
Penulis:  Aimee Bender
Harga: RM 35.90 (MPH Bookstore)

Summary:  Rose Edelstein, seorang kanak-kanak yang menyambut hari jadinya yang ke sembilan telah merasa kek chocolate lemon buatan ibunya.  Namun dia mendapati, dia dapat merasakan emosi dan perasaan ibunya selepas dia memakan sepotong kek tersebut.  

Semuanya perasaan, hati, naluri, citarasa, kesedihan dan emosi ibunya Rose dapat rasa.  Perkara ini berlaku dengan tiba-tiba dan mungkin sepanjang hidupnya.  Dan dia merasakan makanan adalah sesuatu yang berbahaya, makanan mempunyai perasaan itulah yang Rose rasakan, dan setiap hidangan mendedahkan sesuatu emosi.

Namun begitu, perasaan aneh tersebut membuatkan Rose untuk bertindak dan memaksa dirinya untuk berhadapan dengan kebenaran disebalik emosi yang ditunjukkan.  Contohnya kesedihan ibunya, sikap bapanya dan abangnya yang pelik (clash with the world).  Walaubagaimanapun, Rose semakin membesar dan dia belajar untuk tahu terdapat beberapa rahsia keluarganya, namun masih ada rahsia yang deria rasanya masih tidak dapat mengenal pasti.

Secara general, I boleh simpulkan kat sini, novel The Particular Sadness of Lemon Cake adalah tentang perasaan  orang yang kita sayang, yang kita kenal, yang kita rapat, kita tahu rahsia emosinya, lagi-lagi setiap orang itu adalah part of our family.  Kejujuran, keikhlasan, keresahan semuanya Rose dapat tahu selepas memakan sesuatu makanan., bermulanya dengan makan kek chocolate lemon buatan ibunya.  Namun begitu, novel ini , bagi pendapat I, ada kelakar, ada sedih, ada gembira dan yang paling penting novel ni lebih menunjukkan kisah-kisah kebiasaan yang kita lakukan, dan tanpa kita sendiri duga.

So, novel nih best sangat, mudah faham selepas baca tiga kali, dan penulisan yang kemas dan ayat yang digunakan memang cantik dan indah, sebab you akan rasa nak makan kek lepas tuh, Haha.  I rasa ada jugak e-novel online untuk novel nih, but tak best lah kalau just tengok your lappy and read words by words, lepas tu sakit mata dan kepala, tapi apa kata, kalau you hold this novel sendiri, lagi rasa seronok dan puas.  

Bila baca buat kali ketiga lagi faham.  So, Selamat Membaca.

p/s:  Nanti jangan lupa dapatkan novel Kenangan di Puncak by Pepol, I dah read online, cuma I belum cukup tabung lagi nak beli yang tangible tuh.  Next time okay.  :)

Monday, 26 November 2012

Personally I suka benda nih..

Bila I rasa suka, I suka baca benda kat bawah nih, entah mana I dapat, tak ingat, tapi yang penting lama sangat I simpan dalam lappy nih.  Lepas tuh, bila korang baca mesti buat korang semua tersenyum sendiri.  Try lah.


1.  Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah.
2.  Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan.
3.  Tiada rotan, pelempang berguna juga.
4.  Biar lambat, asalkan tak cepat.
5.  Biar putih tulang, jangan kuning gigi.
6.  Dimana ada gula, di situ ada gula-gula.
7.  Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar.
8.  Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock.
9.  Secupak takkan jadi 18 cupak.
10.  Gajah mati meninggalkan gading, udang mati meninggalkan kulit.
11.  Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.
12.  Harapkan pagar, pagar tak boleh harap.
13.  Alang-alang mandi, biarlah guna sabun.
14.  Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras.
15.  Cubit peha kanan, peha kiri tak rasa apa-apa pun.
16.  Diam-diam ubi berisi, diam lagi orang yang bisu.
17.  Hidup segan, mati ditanam.
18.  Ikut hati mati, ikut rasa merasa.
19.  Lembu punya susu, cap teko dapat nama.
20.  Sehari selembar benang, hari-hari benang habis.
21.  Jika kail pendek sejengkal, beli la yang panjang sikit.
22.  Hendak seribu daya, tak hendak tak pa.
23.  Membujur lalu, melintang pukang.
24.  Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik hari tak hujan.
25.  Sebab mulut santan binasa, sebab mulut habis pulut.
26.  Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili.
27.  Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi katakan boleh blah!

Dah lama I save, bila I rasa bosan I baca benda nih, so lepas ni korang pon boleh jugak.

Friday, 23 November 2012

Morning Message

Assalamualaikum, hai, selamat pagi semua.  Macam mana hari semalam lebih baik tak dengan hari yang sebelumnya?, dan hari sebelumnya tuh, baik tak dengan hari-hari yang sebelumnya lagi....

For this morning I dah plankan sesuatu untuk diri I, supaya I tak wasting my time, dengan benda-benda yang tak berfaedah. harapanya begitulah.  Wish me all the best okay.

Actually hari ini I ada seminar Keusahawanan dekat my campus, but I tak dapat join sebab I malas.  Tapi itu bukanya alasan, alasannya, kenapa dia buat hari jumaat? pulak tuh, hari jumaat kami memang tak da kelas,so hari untuk berehat adalah hari Jumaat...Kenapa event nih buat dari pagi sampai ke petang?, kalau sampai tengahari, mungkin akan dipertimbangkan,..Tapi kan, you as a student, this is your responsibility, your university just want the best for their students, maksudnya bukanya belajar semata-mata di dalam class and follows syllabus then, you can graduate simply.


Bukan itu maksud I tak nak pergi Seminar, tapi, we now, just around the corner, at the end of this semester, so, tahu tak, banyak assignment, note, visit to company, and tutorial tak complete lagi.  Tapi tu kan event untuk student, student kena take this opportunity  so nanti bila dah kerja, you dah tak payah pergi dah event macam nih lagi, bersama kawan-kawan you. 

 Tapi kan, I penat sangat, tidur tak cukup tau, I dah lama beli mag cleo, sampai sekarang I tak habis baca lagi, my novel, my motivation books and  semua macam tak complete lagi.Tapi,  kalau you duduk rumah pun, bukannya you tidur sangat pun, you online, watching television and makan je kan,,...

Eh, I online I buat assignment lah...lagipun bukan I seorang je tak pergi event nih, might be all my classmate tak pergi pon, tak kan la I nak pergi, nanti semua cakap I nerdy...Tak payah ekot orang, kalau you rasa apa yang you buat tu betul, just go ahead.  

Tapi kan I cakap I banyak benda nak buat hari ini, so, tomorrow boleh la I focus buat assignment, What kerja yang you penting sangat nak kena buat?, I nak update belog, hari ini I kena pasang banner untuk event, lepas tu, I nak kemas rumah, sapu, mop lantai, susun kasut, basuh baju, lipat baju, kemas kain baju dalam almari, susun my stuffs yang dah tak tersusun tuh, dan online dan dan dan banyak lagi.  Lagi satu, it is compulsory to join Seminar Keusahawanan but, selalunya cakap je, tanpa tindakan.  This is first time, I tak nak pergi academic event sebegitu, tak pe lah kan, please,please.

Sebenarnya, I rasa jugak bersalah tak pergi academic event macam nih, bukan nak cakap I ni, student yang baik sangat, rajin sesangat, dan semua la sangat-sangat, tapi bila dah ada name list, mengatakan event tuh, kita kena datang, pihak organizer dah prepare food, name tag, chair, speaker dah bayar mahal, maybe some goodies and everything for participant.

Moreover, we know very well, if says the academic, it is all about knowledge, but student macam I selalu melengah-lengahkan.  So, hopefully, event sebegini, perlu betul-betul attract student untuk minat gila-gila untuk pergi event mereka.

Lagi, I believe, semua student pernah ada assignment kena buat event sebegini, jadi participant, jadi organizer, jadi usher, jadi mc and more, so, hanya you and I, dua dua faham kan.


*Sorry sangat-sangat tak pergi event Seminar Keusahawanan nih, actually I pun ada assignment group yang kena buat event minggu nih, so, kena doa banyak-banyak supaya event nih berjaya dengan cemerlang.

Wednesday, 21 November 2012

Hari Penuh Keriangan

Assalamualaikum, hai semua, apa khabar? sihat tak? Di harap korang semua sihat, sebab cuaca sekarang tak menentu. Sekejap hujan, sekejap panas, macam tuh jugak dengan I, sekejap flu, tsk, tsk, sedut hingus, hembung hingus, sekejap my body pulak rasa macam dedar, lepas tu, sore throat pulak.  Memang macam-macam penyakit, kalau kita sendiri tak jaga diri kita, but kadang-kadang terlalu jaga sangat pun, boleh dapat infections juga.  So, semua itu ketentuan Allah s.w.t kepada kita.  Kita just boleh elakkan dari perkara itu berlaku.

Okay lah hari ini I happy sangat, actually semalam lagi happy, hari ini dah kurang sikit, sebab tadi I ada Quiz for Health Marketing Subject, waaaallaaaahhh...questions dia, memang challenging lah..tak sangka pun macam tu punya soalan,..yelah sebab itu just subject baca-baca kan...Question banyak tanya, deeper and deeper, bukannya di gigi air sahaja.  Eh apa dah merepek nih, tak pe lah, I dah berusaha, tawakal dan sekarang banyak-banyaklah berdoa.

Kan I pernah cakap kalau terlalu happy, I akan update belog, semalam I tak sempat, so I replace hari ini.  So, I dah list kan perkara yang I lalui, dan yang semestinya perkara yang membuatkan I gembira.  
Ha Ha Ha  Ha. 

1)  Konvokesyen

Masa I konvo time diploma tahun lepas, memang rasa seronok sangat, sebab segala efforts dan penat lelah kita semasa belajar terbayar, terus hilang rasa tension masa belajar, hilang rasa nak balas dendam sebab tak cukup berhibur (ewwaah berhibur), terus hilang rasa sakit hati pada subject-subject yang tak faham, yelah dah habis belajar kan...I nak konvo you...tak kisah la pointer tinggi ke rendah ke, memang hari ini hari diri ku berkonvo, yang penting sejuk hati, bila tengok ibu dan ayah, ahli keluarga, saudara-mara gembira dengan pencapaian kita.  

2)  Bila tahu kelas cancel

Disebabkan kita nih student, when turn tu morning class, lagi-lagi Monday morning, pulak tu, memang cun dapat text from one of my friends awal-awal pagi, pukul 6, tentang class pagi dibatalkan.  Memang sambung tidur lah,  student memang kuat tidur, inilah sesuatu yang tak spoilkan mood student, but bila cakap tentang replacement class, itu yang paling tak suka.

3)  Dapat text from secret admirer

Wah bagitahu I siapa tak senyum melebar bila dapat text macam tuh,  "I nak kenal dengan you lah", lagi-lagi for those yang memang single, memang tunggu si jejaka nak approach, memang indah sungguh hari  anda.  Lepas tu, every morning and night mesti wish, "good morning", "good night", "good morning", "good night", then, tidur pun you akan senyum jew,,,,lepas tu lagi best....

Cair ke, I rock tak kan cair punya lahhhh. :p

4)  Dapat offer pergi luar negara

I pernah dapat offer pergi Cambodia masa I diploma, sebenarnya bukan bercuti eh, actually pergi Leadership Seminar selama seminggu di sana, makan, pakai, hotel, ticket flight, duit belanja, ditanggung oleh organizer, gila kau cakap tak best, memang best, pakai tu I tipu ehhh..ahahha...Tapi apa-apa pun, kena ingat objective pergi sana, enjoy-enjoy jugak.  Alhamdulilah sangat, now I still tunggu jugak offer dari mana-mana.
Cambodia

5) Berat badan turun

Bagi gadis-gadis yang rasa diri mereka tak kurus, macam I nih, memang lah happy sangat bila timbang, berat turun, paling best kalau turun 3kg, rasa dah cukup kurus dah tuh,...happy sangat, lepas tu terus plan nak pergi makan dekat Seoul Garden atau pun nak lebih Johorean sikit kat Rawa (Steamboat Restaurant), yelah sebab dah turun 3kg, lepas je makan, terus naik 5kg, tapi tetap maafkan diri sendiri sebab steamboat punya pasal, dan berjanji esok dah tak buat lagi.  Okay, kesimpulanya memang I happy sangat kalau berat badan turun. :D


Time nih, I rasa kurus sikit, 49kg je...sekarang....adoooiiii...

Okay dah Maghrib, marilah menuju kejayaan kawan-kawan.  Banyak lagi I nak update.  Nanti ya.


Monday, 19 November 2012

Selamat tinggal header lama.

Alhamdulillah, dapat juga kawan I siapkan header yang I nak.  I suka macam tuh, simple and nice.  Cehh angkat bakul sendiri.  Selamat tinggal header lama...

muka mencapap....ahahah...

Tuesday, 13 November 2012

Di Kepala

Sejak masuk  tahun 2012, I sebenarnya dah tak sabar sangat nak tukar heading, bosan sehhh tengok heading yang sama, I rasa hampir 2 tahun kot I pakai heading tuh, entah, I pon tak sure dah berapa lama, yang penting memang dah lama, dari rambut I panjang, I dah potong pendek, sekarang dah nak panjang balik,  nak buat heading itu pon I hired orang untuk buatkan, but I memang dah tak boleh tahan tengok belog sendiri nih.  Then, bila I dapat tahu je, quiz Billing & Insurance esok di cancal kan, weeee hoooooo seronok, terus switch on my laptop and facebooking, twittering, blog walking, tagged-ting and macam-macam lagi lah, tak kan nak bagitahu semua apa I buat.

Eh lagi satu, filem tamil tadi best, jugak!, Tahniah buat filem tamil, tak jemu, tak serik, tak rasa buang masa pon tengok, walaupun, I tengok cerita tuh sambil menduakan dia dengan searching online entah apa-apa.

Lepas habis filem tamil, I duduk-duduk, terus I draf kan heading macam mana yang I nak, I nak heading yang menggambarkan diri I lah, takkan diri you all pulak kan, apa I suka, siapa I minat, I suka buat apa, serba-serbi tentang diri I, wahhhhh gila kuasa, yelah belog I kan...No wonder lahhhh...


One of them yang I rasa cantik, yang I rasa ehhh...yang ini, sebab dia simple jew, yang lain I buat, aiiiishhhh malu sangat nak tunjuk, camnih okay kot, I kan dah besar, tak nak lah, letak picture gedabak dah kat depan, orang tengok belog, terkejut tengok muka kita, lagi-lagi yang pakai handphone yang comel-comel macam I, bukak-bukak nampak muka kau dulu....Ahahhah...So, I dah 22, buat la cara matang sikit, sikit jew, ...

Ni I just main lukis-lukis je, memang secara semulajadinya pon memang I tak reti and tidak ada bakat pun dalam seni lukis,...kalau seni kreatif, Insya Allah....so....nanti I nak mintak tolong one of my friends la buat kan, nanti I suap lah diorang dengan top up....ahahhahaha

Tungggu.....

We are strong, brave and smart

Saturday, 10 November 2012

TwinShopyLicious Giveaway

Hello hai Assalamualaikum, 

Tiba-tiba I jadi rajin pulak nak update belog 2kali hari ini, yelah my friends buat contest, mesti join ouuhhhh..Mana tahu rezeki.

For your information, kembar Yana dan kembar Nadhirah ada buka butik online.  Dengan ini, I nak promote  lah produk yang mereka jual,   TWINSHOPYLICIOUS menjual shawls dan juga pakaian yang bersesuaian dengan fesyen terkini juga koleksi daripada pakaian preloves.  So, for those yang berminat boleh la buat order sekarang, harga yang murah dan berpatutan.

Tarikh tutup penyertaan ialah pada 6 Disember 2012.  Mai pakat join...

so, I nak tag Suraya  dan Najwa

Selamat Maju jaya kepada Butik Twinshopylicous.

Hidup Umpama Artis

Bila terlalu happy I akan update blog, bila terlalu sedih I akan update blog, bila terlalu excited I akan update blog dan bila I ada coverage untuk online  I akan update blog. As a general, ones of the reason that i stated is because of i update my blog today.

Berbalik pada entry diatas, hidup I umpama artis, yes I am, tapi bukan sebab pakai barang-barang branded, bukan dapat makan di restoran-restoran mewah, bukan dapat pakai tinted cermin kereta dan bukan jugak I dapat 1juta followers tapi when it comes to musibah yang hadir dalam hidup, it really hurt, but artis still boleh comes in TV with nothing has happened.  See, mereka memang kuat, so i should and must and probably like them. Kan, jangan muntah lagi okay.

Semuanya bila salah faham berlaku, and manipulated cerita, tu yang I cakap hidup umpama artis, contoh macam Syila Amzah, dulu time beliau baru nak naik dalam industry walaupun dia dah lama dilatih oleh ayah dia, orang cakap suara dia tak best lah, tak ada aura lah, famous sebab ayah dia lah, but now shes a Winner for Asian Wave, dia bukak mata semua orang yang pernah kutuk beliau.  

Syila Amzah Anugerah Asian Wave

Selain tuh jugak macam Siti Nurhaliza, beliau kahwin dengan Dato' K, orang pertikaikan kawin dengan orang tua, dia pakai baju hip hop during her performance, orang cakap tak sesuai, dia belum ada anak orang cakap dia mandul,...semuanya berkaitan dengan orang lain, not herself, everything she made decision actually not effect others but people outside there feel threaten.


Siti Nurhaliza Anugerah-anugerah (bukan produk Anugerah eh)

Macam I, dulu I nak sangat jadi artis, hidup glamour lah konon-kononnya, tak dapat jadi artis menyanyi atau pelakon dapat jadi artis pengacara TV pon okay, tak dapat jadi artis pengacara TV, I dapat jadi artis dekat belog pon okay, bila tak dapat jadi artis dekat belog, jadi artis kat kampus pon okay, then orang pulak meluat tengok kita, ke hulu ke hilir to exposed our self.  Berangan nak jadi top student and get ANC bila grad nanti, dan nak jadi orang yang berpengaruh dalam kelas.  Bila tanya pada seorang-seorang manusia yang normal, kata mereka "gila kau tak nak" then kalau orang yang dapat title macam tuh "itu rezeki masing-masing".  Kalau nak kena lah usaha ke arah itu.  Nak CGPA tinggi kenalah rajin-rajin study, nak hangout dengan kawan-kawan kenalah ada transport sendiri, nak pergi London macam my mom hari ini, simpanlah duit banyak-banyak dari sekarang, nak jadi Pilot, kenalah ambil course tuh, bukan amik Health Admins macam I nih, kalau nak orang suka kat kita, tak pandang buruk tentang kita, tunjuk la perangai yang senonoh.  Semua nih I point to myself and kalau you all rasa macam ada persamaan je, take it as memang hidup umpama artis kan.


Bila kawan yang kita boleh main tarik-tarik rambut, tak tegur kita, yang boleh bergurau-gurau, menjeling kita, bila kawan yang kita pernah minum secawan, makan sepinggan and hangout bersama caci kita, kepercayaan hilang sekelip mata, because of the mistakes and choices that not we made but we in the situation.  Mulalah buka cerita lain, caci dan kutuk kita. but I ada prinsip a clean heart won't let your mouth speak dirty. What I can do, just be a good person and succeed in the future rather than mess up now and destroy my future.  Bila mereka faham, mereka akan datang semula pada kita.  Insya Allah.  I miss my friends, my old friends.

Last but not least, semua keputusan yang kita buat, pilihan yang kita pilih, statement yang kita cakap, perangai yang kita tunjukkan, cara kita memandang dan body language yang kita gunakan, semuanya akan dipertikaikan oleh orang.  Pilihan yang kita buat tu, ada sebab yang tersendiri, bila mereka tak tahu kisah sebenar, mereka salah faham, even though ada yang faham but still pura-pura tak faham and rasa mereka betul, apa yang berlaku semalam disebabkan oleh salah faham, usually people not try to understand or solve the problems, they tend to comments and judged the situations.   "Think positive, doakan baik-baik untuk orang, doakan ibu bapa kita dan jadilah orang yang baik untuk orang lain"-Lisa Surihani.

I, my lovely mum with my awards.  Sekarang boleh muntah.

Tuesday, 25 September 2012

Rantaian Hubungan

Hari ini genap 3hari dia tak call I, texting I, but I am okey, or I  just pretend that I'm okey...Actually many things i need to think first instead of him.

I suka sangat poet nih...suka sangat...I dapat dalam majalah Yezz yang cover depan Najwa Latif dengan Awi Rafael. kepunyaan Syira, dalam section My Karya and credit by Soulsadz, maybe orang yang buat poem nih dia tengah sedih kot...sama macam I..eh tak lah...

Rantaian Hubungan 

"Perkenalan" membuna sebuah hubungan
"Hubungan" mengandungi kegembiraan dan kedukaan
"kegembiraan dan Kedukaan" melahirkan kasih sayang
"Kasih sayang" bertemankan keikhlasan
"Keikhlasan" memberikan pelbagai makna
"Makna" tentang sebuah kisah
"Kisah" yang menjadikan sesebuah kenangan
"Kenangan" yang mungkin tidak akan dapat dilupakan dan kenangan juga yang akan diakhiri dengan menjadi
"Sejarah Kehidupan"


Monday, 24 September 2012

Please don't crash my diet

"You're looks fat after Raya, eat a lots huh",,,..
"Eja, your cheek a little bit move up not like before, are you in happy mood?"

Now I only look for the Baju Kurung if only I was 10kg thinner....

I must do something, at least I can reduce 3kg for 2 months.  Starting from last week I already plan my own schedule for diet.  Yes, I have to.

Monday and Thursday : I want fasting just cover my replacement when PMS during Ramadhan.

Tuesday, Wednesday, Friday, Saturday and Sunday: 

Break first taking a nesvita just enough for me or nescafe

 Lunch i want porridge (just easier to buy at cafe) or small potion of rice with fish and stir fry vegetables only not more than that, or i will take a egg spaghetti that i can get at Daddy's kiosk. 

Tea time much better I take a biscuit and tea or coffee.

So, wish me luck okey.  Give me to 2 month to makes changes!!..




Saturday, 22 September 2012

11 Pagi 10 Malam

Hari ini banyak benda I nak cerita, ada kelakar, ada sedih, ada marah, ada detik mencemaskan...tapi 17 September memang akan I ingat sampai bila-bila.

Mula-mula ceritanya begini memang dah menjadi kebiasaan I untuk on the spot beli tiket, so memang tak jadi masalah bila-bila masa nak balik, sebab I pernah beli tiket awal, tapi tak sempat nak naik bus, so sebagai play save, time nak balik Puncak atau nak balik JB, baru beli.  Sampailah hari Isnin 17 September tuh, seperti kebiasaan I akan sampai kat tiket kaunter Sri Putri Skudai beli tiket Klang, dengan harapan ada tiket antara pukul 11 pagi, so I agak, I akan sampai dalam pukul 4 atau 5 petang di Klang.  Sebab I terpaksa ambil 2 lagi bus rapid untuk sampai kat rumah sewa.  Pakcik kaunter cakap bus pergi Klang dah full ada pun 7 malam.  Isshhh risau seyhhh time tuh...tiba-tiba I dengar dari jauh orang  cakap "TBS, Shah Alam, Klang, TBS, Shah Alam, Klang,". Bagai pucuk mencita, ulam mendatang kan...I tahu mesti punya ada rezeki untuk I, rasa diri ada luck hari ini pon ada.

I:  Klang ada lagi tak?
Orang Kaunter:  Ada-ada (sambil kira duit)
I: Berapa?
Orang Kaunter: 45 hari ini public holiday
I: Ouh Ok

Sambil hulur not RM50  dia pulang kan RM5 jew, yelah I faham sangat bila public holiday tiket bus mesti mark up harga, tapi I still okey jewww...(macam ayat Amyza Adnan dalam cerekarama) ahahah, padahal salah sendiri tak beli tiket awal, terdesak punya pasal, sebat je apa yang ada.

Okey then, I naik bas warna purple, dari jauh memang dah nampak purple tuh,dari dekat I nampak logo PLKN, I check ticket balik, tulis kat situ bas tambahan.Okey I faham, tak da lah teruk sangat, bolehlah I kenang-kenang balik masa I pergi PLKN dulu dekat Kem Warisan...I naik je, waahh full ini bas, ada la seat kosong, tapi kena duduk sebelah orang, tengok yang depan sekali double seat kosong, meh la I duduk situ, I suka duduk tepi tingkap, suka tengok pemandangan, then, kalau tertidur pon, air liur terkeluar pon boleh cover menghadap ke tepi tingkap...ahahah....

Tak sampai 5 minit I duduk ada Chinese guy nak duduk sebelah I, NAK duduk sebab "dia tanya I dulu boleh tak duduk sebelah I, ada orang tak?" itu sebab dia NAK duduk sebelah I...Nampak tak miang di situ.  I pon   "ouh sure, tak da orang kat sini"...Tak lama lepas tu bas pon jalan,..fasih si dia berbahasa melayu...borak dengan dia, I rasa macam we are know each other very much...

Dia, seorang engineer, 5 tahun dia berkerja under orang, tapi sekarang dah 2 tahun buka syarikat sendiri dengan alasan, dia boleh buat keputusan sendiri, in term of kalau nak cuti, sebab bila kerja stress, bila stress perlukan cuti, bila ambil cuti nak lama, so better dia cakap kerja lah 2bulan tanpa cuti, then ambil 2minggu cuti untuk pergi travel, kan seronok tuh, waah pemikiran dia seronok, lepas tu, dia sebulan sekali turun JB sebab jumpa girlfriend dia kat Perling, dia pakai kereta Swift, dia nasihatkan I lagi kalau nak ambil kereta buat full loan, dia cerita lagi dia pergi Bali 2 tahun lepas dengan 7 tahun lepas harga hotel beza sangat, lepas tu dia selalu be a backpacker and travel alone, pernah dia cakap dia duduk sebulan dekat Langkawi seorang diri, paling dia suka pergi Sabah naik Gunung Kinabalu, dia memang suggests kan I untuk pergi sana,(tiba-tiba I teringat cerita yang Tiz Zakiah berlakon tuh)..Lepas tu dia cerita lagi, dia nak pergi Mongolia, dekat dengan Tibet, sebelum ni negara yang dah dia pergi macam Thailand, Vietnam, Cambodia (banyak negara Asia dia dah pergi).  I tanya, suka tak pergi theme park ke, macam Universal Studios, Legoland dengan at least Genting la paling dekat, dia cakap, dia kurang sikit pergi tempat macam tuh, ouhh dia cakap dia pon dah berumur, apa yang I estimate umur dia awal 30-an lah...See, macam dah bertahun-tahun I kenal you lah apek, but lastly kita lupa nak tanya nama.

Sampai je dekat perhentian Nilai, bas ni dah lain macam, sebab I duduk depan, apek nih tahu lah apa punca dia, dia cakap tuh macah minyak clutch dah habis, boleh gerak, boleh tukar gear tapi slow la bas, lagi satu bila nak mulakan perjalanan macam naik kuda sikit.  Lepas berhenti dalam 20 minit kat perhentian ni macam-macam I dengar orang cakap dalam telefon "bas rosak lahh, lambat lagi sampai", "alamak saya nak balik Teluk Intan ni", "Dah la I bayar RM50 dapat bas macam ni, dissapointed", banyak lagi rungutan, baby menangis lagi,. passanger dah mengutuk bas sesama senrdiri, tak kurang jugak yang decide nak turun kat TBS walaupun diorang beli tiket pergi Klang dan Shah Alam.

Kecoh jugak lah, tak lama lepas tu bas pon jalan sikit-sikit, then bas ni mintak bantuan dari bas lain, mungkin ada la signal dia, hanya bas-bas bersekutu je tahu, lepas tu bas tuh berhenti, kesian tengok uncle bas ni, terkedek-kedek lari ke bas depan, yelah tepi highway kauu, banyak kereta, lori, semua tengah laju...lepas tu uncle bas cakap "TBS boleh naik bas depan, maaf ye" sambil senyum kepada semua penumpang.  I tengok  mak aiiihhh ramainya turun naik bas depan tuh, kurang daripada 10 orang je yang tinggal, apek dah tentu tinggalkan I, tapi sebelum dia tinggalkan I dia pesan "you take care okey", actually dia ajak I turun TBS sekali, pastu dia cakap baru lah naik bas Klang, tapi I ingat, mungkin bas ni akan carikan bas lain kot, sebab I tak risau sangat ada jugak student UITM kat sini.

I tengok bas yang tumpangkan tu pun penuh, yelah dari bas ni je lebih 20 orang turun,, tengah orang ramai sibuk dekat bas bantuan tuh, tiba-tiba ada 2 orang lelaki cina dan melayu turun, I ingat dia nak tolong angkat barang ke atau ambil apa-apa dari bas nih, yang I pelik dia pergi belakang bas yang rosak ni pastu dia cari pokok-pokok yang kat tepi jalan, sebelah nih kebun UPM Serdang kot, diorang ambil sorang satu pokok yang besar, rupanya pergi buang hajat...Ahahah..

Konon-konon legalah lepas buang hajat, tiba-tiba tengok-tengok bas depan dah gerak, diorang apa lagi lari lah nak kejar bas, manalah sempat, nasib baik lah bas rosak ni boleh jalan sikit-sikit, uncle bas suruh masuk, dia pon kejar bas kat depan, pengajaranya "lain kali nak turun, bagitahu driver bas" nanti kena tinggal.  Nasib baik sempat kejar bas dekat perhentian berikut, 2 orang lelaki pon turun.

Lepas Tol Sungai Besi, bas ni singgah Petronas, ada la hero-hero sampai bagi pertolongan, dah siap beli minyak clutch lagi.  I pon pergi toilet, beli roti, pastu borak-borak lah dengan passengers yang tinggal. Kan I pernah cakap kalau naik bas je, mesti jumpa kawan baru, macam-macam kita borak, memang lah lama wehhh 2jam tunggu bas bantuan berikutnya, akhirnya I text Wani mintak tolong dia ambil I dekat Klang, Alhamdulillah, I turun je bas Wani dengan Pijo dah datang ambil I, time tu pon dah pukul 9 malam, gitu gini sampai rumah pukul 10 malam.

Sampai rumah sewa, waaahhh memang I penat sangat, mandi,solat, tidur tak sedarkan diri....:)


Tuesday, 11 September 2012

Kawan Cemburu

Hello, hai, assalamualaikum,...

Hari ini hari pertama new semester, dah semester 4 youuuu....kejap je rasa sampai kat Palam nih...By the way, memang tak banyak kerja, serius wa cakap lu, so I pon apa lagi, menghapdate la belog nih...Actually hari ini sebenarnya tak da niat pon nak buruk-burukan kawan-kawan I, mereka semua okey, yang tak okey pon kau buat-buat okey lah jugak, kalau tak okey kamu yang bermasalah, but I just nak bagi nasihat pada diri sendiri jugak yang sentiasa tanpa sedar dan sedar (sengaja lah tu) buat kawan's or kawan-kawan cemburu.

Kawan-kawan zaman sekarang

Apa sebab nak cemburu nih? Cemburu boleh jadi dengki, saaaangat bahaya okeyyyy....

SENGAJA

1.  Dia mai kelas, dia tayang beg Gucci, dia pakai handphone blackberry paling latest, dia pakai jam guess, dia pakai wedges Nose, dia pandu kereta  Swift ..memang buat I cemburu, untuk semua tu kalau student macam I nih,,,..Apaaaa, amaaaaa nak itu macam ......kesian mak bapak...

2.  Dia belikan Si A cup cakes, untuk Si B dan Si C tak belikan pon, dengan selamba kau cakap " I sengaja belikan you cup cakes ni, I tahu ni favorite you kan" pehh memang cari pasal.  I memang tak okey jewww...

3.  Bila dia berborak, sikit pon tak nak bertentang mata, "I bertentang mata dengan orang yang sekepala jew, orang yang sakitkan hati I hari ini, I tak nak pandang mata you, sebab you potong line I masa naik bus pagi tadi..."

4.  Dia ambil berat terlebih pada Si A,  siap buatkan cekodok untuk dia bila balik dari kelas, Si B dengan Si C kau buat tak tahu jew, padahal hari-hari makan sama-sama, lepak sama-sama, memang tidak hadilll...

5.  Dia beli handphone atau broadband, sikit pon tak nak cerita dengan housemate, duduk online sorang-sorang dalam bilik, then, bila cukup bulan, pergi bayar bill sama-sama, handphone canggih terkeluar dengan alasan yang tak munasabah kau cakap "eh, belum tahu lagi ehh, ingat korang dah tahu, ehehehhe"

Kawan-kawan zaman sekolah
TAK SENGAJA

1.  Duduk sebelah menyebelah tempat duduk dalam kelas, sebelah menyebelah bilik, sebelah menyebelah tempat duduk dalam bas, sebelah menyebelah tengok movie, dia sengaja bagi message pada Si A "Jap gi kita pergi toilet sama-sama nak" padahal bukanya dia tak boleh nak bagitahu jew, tak payah la nak guna technology sangat wehhhh....Boleh jadi misunderstanding tahuuuu...

2.  Bila dia pergi holiday, beli 1 mug je untuk si A sebagai souvenir, pastu cakap " korang sorry lah, duit yang I bawak, cukup-cukup untuk beli satu mug jew"...

3.  Then bila kejut solat subuh, dia kejutkan Si A jew, Si B dengan Si C kau tak kejut dengan alasan " Tak sampai hati lah nak kejut, sebab tengok korang tidur syok sangat", pastu kau sampai hati tengok aku masuk nerakakan...WTH???



Kawan-kawan zaman diploma

So far, ini antara pengalaman I dan jugak kawan-kawan I yang dikongsikan, kadang-kadang kita tak sedar pon kita berlaku tak adil pada kawan-kawan kita, kita rasa diri kita, tindakan kita betul je sentiasa, so lepas ni, ingat-ingat lah ye, tak best kalau dah kecikkan hati kawan.  Lagi satu, sebagai kawan, tak payah la kita nak sensitif sangat atau negatif sangat buat sakit kepala je kan... Relax and cheer up okey, so I harap, I pon tak macam perrghhhanngaiii di atas tuh...

Wednesday, 29 August 2012

Stress ke yunk....?

Lately, i stress dengan class dan assignment, itu jelah yang kau stress belum kawin lagi..ewwaahhh kawin, ada anak, lagi stresss...sebelum stress bertimpa-timpa amik ini untuk cope with stress...



101 WAYS TO COPE WITH STRESS



1. Get up 15 minutes earlier
2. Prepare for the morning the night before
3. Avoid tight fitting clothes
4. Avoid relying on chemical aids
5. Set appointments ahead
6. Don't rely on your memory ... write it down
7. Practice preventive maintenance
8. Make duplicate keys
9. Say "no" more often
10. Set priorities in your life
11. Avoid negative people
12. Use time wisely
13. Simplify meal times
14. Always make copies of important papers
15. Anticipate your needs
16. Repair anything that doesn't work properly
17. Ask for help with the jobs you dislike
18. Break large tasks into bite size portions
19. Look at problems as challenges
20. Look at challenges differently
21. Unclutter your life
22. Smile
23. Be prepared for rain
24. Tickle a baby
25. Pet a friendly dog/cat
26. Don't know all the answers
27. Look for a silver lining
28. Say something nice to someone
29. Teach a kid to fly a kite
30. Walk in the rain
31. Schedule play time into every day
32. Take a bubble bath
33. Be aware of the decisions you make
34. Believe in yourself
35. Stop saying negative things to yourself
36. Visualize yourself winning
37. Develop your sense of humor
38. Stop thinking tomorrow will be a better today
39. Have goals for yourself
40. Dance a jig
41. Say "hello" to a stranger
42. Ask a friend for a hug
43. Look up at the stars
44. Practice breathing slowly
45. Learn to whistle a tune
46. Read a poem
47. Listen to a symphony
48. Watch a ballet
49. Read a story curled up in bed
50. Do a brand new thing
51. Stop a bad habit
52. Buy yourself a flower
53. Take time to small the flowers
54. Find support from others
55. Ask someone to be your "vent-partner"
56. Do it today
57. Work at being cheerful and optimistic
58. Put safety first
59. Do everything in moderation
60. Pay attention to your appearance
61. Strive for Excellence NOT perfection
62. Stretch your limits a little each day
63. Look at a work of art
64. Hum a jingle
65. Maintain your weight
66. Plant a tree
67. Feed the birds
68. Practice grace under pressure
69. Stand up and stretch
70. Always have a plan "B"
71. Learn a new doodle
72. Memorize a joke
73. Be responsible for your feelings
74. Learn to meet your own needs
75. Become a better listener
76. Know your limitations and let others know them, too
77. Tell someone to have a good day in pig Latin
78. Throw a paper airplane
79. Exercise every day
80. Learn the words to a new song
81. Get to work early
82. Clean out one closet
83. Play patty cake with a toddler
84. Go on a picnic
85. Take a different route to work
86. Leave work early (with permission)
87. Put air freshener in your car
88. Watch a movie and eat popcorn
89. Write a note to a far away friend
90. Go to a ball game and scream
91. Cook a meal and eat it by candlelight
92. Recognize the importance of unconditional love
93. Remember that stress is an attitude
94. Keep a journal
95. Practice a monster smile
96. Remember you always have options
97. Have a support network of people, places and things
98. Quit trying to fix other people
99. Get enough sleep
100. Talk less and listen more
101. Freely praise other people

Tuesday, 28 August 2012

I am fail.

Hari ini gagal dalam test. Esok entah gagal dalam apa pulak, memang semangat dah luntuh dohh, percayalah... Tapi memang salah sendiri pon, tak boleh salahkan orang lain, tak fokus, tak tajam, tak  mantap...Bukan ku malas nak berusaha, bukan ku segan nak bertanya, tapi segalanya tak menjadi, tak menepati, semacam apa yang ku usahakan hanya sia-sia, tiada hasil.

Tapi Eja, ingatlah..

"Thomas Edison gagal 1000+ kali. Muhammad SAW gagal memujuk bapak saudaranya untuk memeluk Islam. Steve Jobs dipecat dari syarikat yang diasaskannya sendiri. Imam Malik gagal menarik minat anaknya sendiri ke arah ilmunya. Henry Ford gagal sebanyak 5 kali sebelum mengasaskan Syarikat Motor Ford. Nabi Nuh gagal berdakwah kepada isteri dan anaknya. Walt Disney dipecat oleh seorang editor sebuah akhbar kerana dikatakan "kurang imaginasi dan takde idea yang best". Nabi Luth gagal menghalang perbuatan homoseksual isterinya."

ini orang-orang gagal yang berjaya.

dan sebab itu,
gagal ni gunanya untuk bangkit.



Monday, 27 August 2012

"Eleven Hints for Life"



1. It hurts to love someone and not be loved in return.
But what is more painful is to love someone and never
find the courage to let that person know how you feel.

2. A sad thing in life is when you meet someone who
means a lot to you, only to find out in the end that it was
never meant to be and you just have to let go.

3. The best kind of friend is the kind you can sit on a
porch swing with, never say a word, and then walk away
feeling like it was the best conversation you've ever had.

4. It's true that we don't know what we've got until we lose
it, but it's also true that we don't know what we've been
missing until it arrives.

5. It takes only a minute to get a crush on someone, an
hour to like someone, and a day to love someone-but it
takes a lifetime to forget someone.

6. Don't go for looks, they can deceive. Don't go for wealth,
even that fades away. Go for someone who makes you
smile because it takes only a smile to make a dark day
seem bright.

7. Dream what you want to dream, go where you want to go,
be what you want to be. Because you have only one life and
one chance to do all the things you want to do.

8. Always put yourself in the other's shoes. If you feel that it
hurts you, it probably hurts the person too.

9. A careless word may kindle strife. A cruel word may wreck
a life. A timely word may level stress. But a loving word may
heal and bless.

10. The happiest of people don't necessarily have the best
of everything they just make the most of everything that comes
along their way.

11. Love begins with a smile, grows with a kiss, ends with
a tear. When you were born, you were crying and everyone
around you was smiling. Live your life so that when you die,
you're the one smiling and everyone around you is crying.