Wednesday, 13 April 2011

Muet..Apa Sudah jadi


Alhamdulilah itulah kata-kata keramat yang mampu saya ucapkan selepas tamatnya Speaking test semalam...

Betullah cerita budak naem tu, ..lama kena tunggu,..
(kalau giliran last-last memanglah lama kan..)..
Macam ini ceritanya, saya dah sampai awal-awal pagi, dalam schedule pukul 11.00 pagi tapi 10.10 pagi saya dah terpacak dekat sekolah Tunku Abdul Rahman Putra Kulaijaya..(STARP) la tu...Saya pergi Office dulu tanya, dekat mana tempat ambil MUET, dia kata dekat block A..Salah parking la,...Block A kat depan sekali,...takpelah, jalan-jalan makan angin la kat sekolah, lagipun dah lama tak pergi sekolah....terkenang memori-memori zaman sekolah dulu....

Sampai di block A, ada nampak orang yang mencurigakan...mestilah gang-gang yang nak ambil MUET jugak tu,...aha...Sempatlah borak-borak,...nama siapa, dari mana, umur berapa, dah berapa kali ambil muet, ..dan macam-macam-macam....

Ouhh, masuk kelas (bilik quarentin) , antara 11-11.30 pg tu kena buat pendaftaran dulu, handphone kena rampas (tak dapat nak main game)....ouhh namaku bawah sekali yela kes rayuan kan..fine....ada briefing sikit, sesi membuka kertas soalan dari sampul, gunting-mengunting dan sebagainya...

Disebabkan saya kadang-kadang ada mood saya suka menunggu, sempatlah termenung sana sini, teringat zaman-zaman sekolah, teringat naik bus, teringat duduk dalam kelas, berangan,...suka imagine perkara-perkara yang dah lepas, ...Tiba-tiba group ketiga,..group saya lah tu..tepat 12.30 tengah hari, ....

Dengan langkah yang penuh tersusun rapi, debaran menghadap para audience yang sangat ramai di Stadium Putra Bukit Jalil untuk menyayikan lagu keramat Akademi Fantasia....eh bukanlah, saya kan ada di sekolah.....okey saya Candidates C, Candidates yang terakhir, ..sebab seorang tak datang....

Debaran semakin terasa,...dapat tajuk...Why Foreign students choose Malaysia to further their study ?....Dan saya dapat point Affordable living cost,...dan saya memberi 3 point, 1. Economy factors, Products of Malaysia and my last reasons is Exchange Rates....Lepas tu, saya explain satu persatu dengan ayat sendiri......

Dan akhirnya, selepas berdiskusi, Bertudung biru dan bertudung pink bersetuju dengan pendapat bertudung peach itu...siapa bertudung peach tu...(i la...) aha....

Memang habis di balun, candidates lain pun tak kurang hebatnya....jadi sepakat...Why Foreign student choose Malaysia to further their study because Malaysia is country that affordable living cost compare to another country...

Apapun, saya harap semuanya yang terbaik,..perjuangan belum berakhir disini,...ada banyak lagi perjuangan belum saya tempuhi....

4 comments:

  1. cngratz:)

    all the best n moga result pon gmpk:)

    ReplyDelete
  2. ini konfem2 band 4 ni. HAHAH

    ReplyDelete
  3. untung la kau dapat tajuk yg boleh kasi point. kena kat aku memang terkebil-kebil la. n yeahh I told u mesti kau boleh buat punya ^^

    ReplyDelete
  4. alexa: thanks, insya Allah....kena banyak berdoa jgk..
    naem: kamu pon sama jgk...blum msuk reading, listening dgn writing lg nih...
    Aman: Ala, ko lg terror dari aku...tu, la untung jgk dapat tajuk y cmtu, ak wisau je dia ty psl tsunami kt Jepun..mmg ak xtawu..ahah...btw,thanks komen2...d sini...teruskn usaha anda..heheh..

    ReplyDelete