Wednesday, 6 April 2011

Clean and Cleaner

Umm...datang ke tak nih,?... harap-haraplah orang lain....Bagus sangat kalau dah tukar orang lagi....
Tiba-tiba,....
Owh pakcik itu datang lagi....berkopiah, berbaju kemeja, berseluar slack, berkasut full cover...sangat smart penampilan pakcik...terima kasih pakcik, ....pakcik memang menjaga kebersihan disini dan diri pakcik....
Office bersih, baru selesa nak buat kerja (macam kat sekolah, kelas bersih baru selesa nak belajar)

Sebenarnya saya sedih tengok Pak cik nih, saya bukan nak kutuk nak mengata, tapi ini realiti yang harus saya tempuhi setiap hari....beberapa hari ini....Umur macam pakcik tak sesuai berada di sini, Pakcik patut duduk di rumah, rehat, bermain dengan cucu, bersembang dengan ikan, makan dan minum dan tidur di rumah sahaja...bukan berada di sini...bukan....
kerja saya kat office nih, tengok awak je....

Tak sanggup nak tengok pakcik buat kerja, cuci toilet, vacuum office, angkat sampah....tak sanggup....Kadang-kadang saya bayangkan bapa saya sendiri yang sedang membuat kerja itu...kenapa bukan anak muda yang sihat sejahtera, kenapa bukan orang yang menjadi kutu rayau, atau yang sering melepak di Shopping Complex tu, kenapa bukan yang tanam anggur di rumah tu....

Masuk pakcik nih dah 5kali tukar cleaner di sini...Mula-mula, budak sekolah tapi time tu cuti sekolah...(okeylah cuti sekolah, bagus budak macam tu) , lepas tu, pakcik la, tapi muda sikit,..kuat bertenaga, rajin....tapi saya tak tahu kenapa dia berhenti, tak lama lepas tu, budak perempuan dari seberang (yang ini malas sikit, pastu curi makanan, hahah,..ni kesian dia, tapi kalau nak, mintak izin, semua orang akan bagi) pun dah berhenti, lepas tu gadis seberang juga, yang ini rajin sangat, senyum je...okeylah buat kerja....tapi tak sampai berapa hari dah berhenti....tak sempat nak berkenalan..lepastu,..OKU,..ini lagi tak tahan saya nak tengok...dia macam jalan tak elok sangat, lagi haru saya dibuatnya...nasib baik 2hari je kot....Lepastu baru pakcik nih....

Dah biasa jadi cleaner di rumah sendiri

Lagi satu, kenapa agent cleaner ni tak cari orang yang kuat, bertenaga, yang muda, yang dari seberang dan yang berlagak sikit...berlagak tu maksudnya dia suka tugas dia, rasa bangga dengan tugas dia...Ini satu bangsa dengan kita, orang Bangla pon uat keje security duduk relax je....Tak sanggup beb tengok....
Rasa macam nak cakap kat pakcik tu, pakcik duduk yer tengok saya buat....Apa lagi keluarkan tongkat sakti, goncang-goncang...sebab saya ada..magic, magic, maaaagic,...
(lagu B.O.B-Magic )...
Hayun tongkat je terus...

1. Dah siap vaccum
2. Toilet bersih dan wangi
3. Sampah dah berkutip
4. Pantry tersusun rapi
5. Meja dan tingkap siap di lap...

Tapi, apalah daya saya?.....
Saya mohon sangat cepat-cepatlah tukar cleaner yang lain...Yang kuat, bersemangat, rajin dan berlagak sikit..sikit je....


5 comments:

  1. sebenarnya kerja cleaner ni sgt mulia. disebabkan doranglah tempat tu jd bersih dan kita pun selesa. cleaner kt tempat keje pon da uzur gakk,,ritu baru tolong taipkan surat notis letak jawatan utk dia,sian mkcik tuh..lemah jantung.

    p/s: to agen cleaner,sila bce entry eja ni ya. carik yg bertenaga!! huhu

    ReplyDelete
  2. org muda2 skrg ni sis terlalu nak memilih keja la...malu nak keja mcm tu nak keja yg kerusi empuk duduk goyang kaki...hehehe

    ReplyDelete
  3. aku pun tak sampai hati. kadang2 aku pandang lain bukan sebab aku menyampah tp kesian T_T

    ReplyDelete
  4. syafiqahsyaza: memang sangat mulia...dialah y buat kte selesa utk mmbuat kerja2 d office....
    Hot mama: memang sangat memilih, kdg2 kita pon bila dah ada diploma atau ijazah lg memilih, sbb tu bnyk y mengangur skg....
    Aman: tempant ko pon ada ae? tu la ak pon xnk tgk tp pakcik ni baik sgt, rajin pulak tu...

    btw, thanks semua sudi komen belog eja....

    ReplyDelete
  5. kesian pakcik tu...kat kampus alief ni pun ada makcik2 tua kerja sbg cleaner..kesian tgok diaorang...:P

    ReplyDelete