Saturday, 3 December 2011

Why do we care so much about what other people think?

Nah! Ni semua kerana-kerana I baru lepas buat assigment. Yes baru lepas siap and petang sikit I akan printing...Tapi, tiba-tiba I fikir before complete it, I do some research yelah, I buat tentang differences among country regarding diorang punya healthcare spending...So, of course, banyaklah resources yang I dapat, dari wikipedianya lain, dari pakar-pakar doctornya lain, dari pendapat community nya lain, keluar kata itu, ini, pendapat, surveys and some comments...but sometimes i wonders if relying on amateur review websites is a good or bad thing. But mostly kalau I buat assigment tentang economics I more prefer to professional lah..


Okey bukan itu yang I maksudkan cuma sometimes, benda yang kecil dan simple kita mesti nak search pada internet nak mintak pendapat..For example, during my precious time each weekend, macam sekarang nih, I want to have the best time possible on the least of amount of money. Jadi, sebelum I nak cuba sesuatu yang baru I akan search macam rambut I nih, I tengok dulu artis apa yang dah memotong rambut pendek dan memang anggun dan bergaya bila berambut pendek,, apa benefit rambut pendek ringan, nampak comel, tak nampak feminin and something like that and of course I tengok Vanessa Hudgens dulu, dan juga Anith Aqilah...thanks to my plenty of clicks. So boleh nampak tak I tak nak habiskan masa dan duit dalam pada masa yang sama...I baca facts, I baca pendapat artis, I baca pendapat-pendapat belog, cuma I tak tanya Yuko Yamashita jew...


Lepas tu kau menyesal potong rambut


Bukan I je yang buat benda-benda macam ni...Tapi lebih dari 80 percent dari pembelian atau percubaan orang ramai akan bermula dengan searching, evaluating, opinion dari web search. And lepas tu Mr. Google akan beri pendapat yang macam-macam, lepastu kita click dengan mana yang bersesuaian, ada yang amateur dan professional... Ia sebenarnya macam promosi secara lisan. Tapi kebiasaanya, sesuatu product akan menggunakan nama-nama orang professional untuk evaluate diorang punya product, Tapi korang rasa boleh percaya ke? But at the same time, kadang-kadang kita terfikir, boleh ke kita percaya pendapat dari orang yang kita tidak kenali?...Huuurrrmmmmmm

Betul atau Tidak?

Ia bukan hanya aspek kita mintak pendapat orang aje, tapi permasaalahan ye adalah kebimbangan..Okey let say, pagi tadi I pergi break first dekat McD pastu dekat coffee cup dia tulis

100% Kopi Arabika
Ditanam di kawasan tanah tinggi. Hasilnya, aroma dan rasa yang tersendiri dan bermutu tinggi. Nikmatinya.

Dia kata, biji kopi di tanam di kawasan tinggi, korang rasa-rasa nak tak tengok kat mana kawasan tanah tingginya?, Ia ke?, kalau tanam kat kawasan rendah tak sedap ke? Tapi yang I tahu I memang suka Coffee McD...Dia tak buat review macam tuh pon I rasa, I dah suka.

Jadi macam tulah yang I maksudkan, kenapa dia review Coffee tu macam tuh? Dan siapa yang review macam tuh? amateur atau professional...?


Lepas tu, Sebelum I nak ambil course ini, Health Administration, I adalah buat research sikit, I baca belog, I tengok apa peluang kerjaya, I boleh belajar sampai mana, Subject dia apa, Kenapa mesti ada course ini, penting sangat ke, so before I nak buat keputusan untuk diri I, paling penting I nak tahu orang yang dah ambilnye, I siap baca comment-comment kat facebook, i "like" group page dia,then, I ada juga search job opportunity in foreign country, macam Singapore dan U.A.E. Professional cakap, course ini sangat bagus, peluang kerjaya luas, subject pun mudah dan bersesuaian dengan skop kerja. Tapi Amateur cakap, subject susah, dalam bidang kerjaan kat Malaysia belum buka lagi, tapi peluang kerjaya kat private hospital banyak. Dan macam-macam macam...Lastly, I dah buat prons and cons then berpihak pada prons, why not I try...

Sama jugaklah dengan sekecil-kecil keputusan hinggalah keputusan yang besar kita perlu tentukan the amateur reviews sangat bagus untuk di ambil kira. Bukan golongan professional sahaja. Tapi akan lebih bagus jika kita ambil pendapat kedua-duanya sekali dan bandingkan.



Lisa Surihani ada beg prada itu! I pon mesti pakai macam tuh..


I dah pon buat review but...

Harga dia memang tak boleh belah untuk student macam I...T-T

In fact, I'm off to do some research now. Iphone atau Blackberry? Anyone...

7 comments:

  1. eja ko potong rambut ??? nampak comelllll gila wehhh. sesuai la dgn ko. cute sesangat

    ReplyDelete
  2. ahahaha..alooorrrr malu...*_* ehehhe...thanks amani...ko nak chocolate eh puji aku...rindu beb kat ko...

    ReplyDelete
  3. peh kejap lagi mesti beli handphone baru ni. pewittt. blackberry kot. org kata iphone mcm lambat. hehe

    ReplyDelete
  4. Saya rasa better samsung galaxy s2 kot sebab review amateurs and professional.. all of them said it is one of the best smart phone ever.. Perhaps i can purchase it on the middle or the end of this december.. hehe so that i could blog anywhere i wish.. :)

    btw sometimes, we should try out ourselves first because the best teacher is our own experience but others reviews are also helpful in giving ideas for us to make decision. nice blog dear.. :)

    ReplyDelete
  5. Suraya: Ahahha beli belum tentu...sayang handphone pink, tak sampai setahun beli dah nak dua kan dia pulak..ahaks..:p

    r-5: yeah i heard it too, family i belum ada yang try samsung, sebab i ingat just brand for mesin basuh jew...serious looser..i should try it...phewww btw, thanks for your comment...appreciate it..:) datanglah lagi..datanglah lagi...

    ReplyDelete
  6. ni datng lagi lah ni... mana entry baru??? hahahaha

    ReplyDelete