Sunday, 1 April 2012

Hidangan tinggi protein untuk atlet di rumah.

I'm just wondering, if I can cook such a menu full of protein inside morninglunch menu.
Semuanya berlaku bila I beli majalah iSIHAT last weekend yang I still tak habis baca, terus bukak section menu sihat, disebabkan busy yang melanda lately,  dengan class, proposal, note, ready for every shock test and more.  I'm such a busy wonder woman.  

Demi mengisi perut yang lapar saturday morning, I teringat time Abah datang last Tuesday, I ada beli yee mee dekat Econsave, dalam kepala memang nak diet tanpa nasi, tapi nasi sangat sexy bila I datang PSB time lunch hours, I cant stop myself to eat them, dan lauk sangat menawan, dan makcik yang menjual amat memberi galakkan untuk beli dan meyakinkan lauk itu sangat marvellous, it motivate my confident level untuk makan dan makan.  But today it is not school day, I beranikan diri untuk masak, actually the menu is Yee Mee Ayam Panggang dalam magazine "i-sihat you".  But, I think more easier I change with fish, sebab I ada frozen fish tanpa tulang dan tanpa kepala dan sedia untuk basuh dan potong serta terus boleh diletak di dalam apa jua jenis menu.

So bermulalah journey memasak.  I ikut step pertama. I just twist with ikan...actually dia panggang tapi I change jugak kepada goreng.  Sebab sini tak da microwave untuk panggang memanggang.

Yee Mee Ikan Goreng Tepung

Bahan-bahan:
Ikan goreng tepung
Ikan frozen
Tepung gandum

Bahan-bahan:
Kuah Mee
Yee Mee
4 ulas bawang merah
2 ulas bawah putih
1cm halia (dihiris)
sos tiram
fish cake
garam
gula
1 biji telur (tak suka telur tak payah letak, I tak suka telur, so tak payah letak).
lada sulah
sedikit minyak.

Cara Penyediaan

Ikan salut tepung
1.  Cuci ikan dan potong kecil-kecil.
2.  Gaulkan dengan tepung gandum dan terus goreng diatas kuali panas sehingga garing.(jadi ikan goreng tepung), tak payah letak air dalam tepung sebab ikan tu dah basah.
3.  Angkat dan toskan.

Kuah Yee Mee
1.  Panaskan kuali, letakkan sedikit minyak masak, satu sudu je,( minyak tak elok banyak-banyak).
2.  Tumis bawang putih, bawang merah, sos tiram dan halia yang dah ditumbuk sehingga garing.
3.  Masukkan fish cake dan air tepung gandung (sebab takda tepung jagung atau ubi) supaya kuah likat.
4.  Letakkan perasa (gula dan garam) dan pecahkan telur.  Biarkan dia mendidih.  Padamkan api.
5.  Letakkan yee mee di dalam mangkuk dan tuangkan kuah yang masih panas ke atas yee mee.
6.  Letak ikan goreng tepung diatas yee mee dan hidangkan.
7.  Sedia di makan.

I tolong you all bayangkan dekat google eh. 
 Bezanya tak da sayur, dan ayam dengan mashroom tuh, i gantikan dengan fishcake dan ikan bersalut tepung.

Seriously semalam, I makan banyak sangat protein, sampai malam I tak rasa lapar, so sehari sekali je I makan benda berat, but petang mulut still kunyang-kunyah chikedis.  Memang I rasa kenyang.  Korang boleh tambah sayur, I tak letak sayur sebab sayur tak da, sebab kalau I simpan nanti layu pulak, student macam I jarang nak masak.

Korang yang duduk bukan dengan famili bolehlah cuba resepi yang sangat modesty nih, bahan murah, cepat dan sedap (bolehlah).  Tak payah beli sizzling mee, masak sendiri dan letaklah shitaki mashroom sendiri. 

 I tak dapat nak upload gambar yang I dah snap semalam (sabotage punya handphone), but you all, bolehlah  bayang macam sizzling mee yang korang beli kat food republic, bila makan ye.

Selamat Mencuba.

4 comments:

  1. untunglah budak tu pandai masak..hehe

    ReplyDelete
  2. Suraya: Main masak2 je nih...ahahha..

    ReplyDelete
  3. masa study ni la bila masak time suka suka je. best bebenor. Tapi bila dah kawin. suka ke tak suka ke kena masak jugak.

    tambah tambah bila dah ada anak. memang tak leh nak lari dari masak. muahahaha... good, rajin belajar masak k. mana tau leh masuk master chef.

    ReplyDelete
  4. sedapnye sizzling.buat sendri murah je kot.kalau beli kt luar mhl gle.

    ReplyDelete